Отвoрена изложба „Земљотрес у Бањалуци 1969: солидарност, обнова и изградња“

Поводом обиљежавања 50 година од катастрофалног земљотреса који је 1969. погодио Бањалуку, као централни догађај манифестације отворена је изложба под називом „Земљотрес у Бањалуци 1969: солидарност, обнова и изградња“. Изложба је отворена у суботу 26. октобра 2019. са почетком у 19 часова у изложбеном салону Светислава Тисе Милосављевића у ЈУ Културни центар – Бански двор, Бањалука.

Изложба је заједнички пројекат Архива Републике Српске, Музеја савремене умјетности Републике Српске и Удружења архивских радника Републике Српске. Покровитељ изложбе је Град Бањалука.

Велику изложбу сачињавају два основна сегмента: историјско-архивски и умјетнички, уз пратеће садржаје. Историјско-архивски сегмент изложбе проводи нас кроз причу о историји Бањалуке кроз њена рушења, обнављања и грађења од краја Другог свјетског рата до 80-их година прошлог вијека. Овај сегмент подијељен је на више поглавља и доноси разноврсне историјске материјале у виду фотографија, архитектонских нацрта, грађевинских пројеката, новинских насловница, разгледница, мапа и докумената. Највећи дио односи се на серију разорних земљотреса и њихове непосредне посљедице, док претходни и пратећи дијелови говоре о развоју, односно обнови и урбанистичкој трансформацији града у деценијама које су претходиле, односно пратиле земљотрес. У овај сегмент укључени су архивски филмови и интерактивни елементи.

Умјетнички сегмент изложбе обухвата одабрана дјела из колекције Музеја савремене умјетности Републике Српске, која су у Бањалуку приспјела у „Акцији солидарности ликовних умјетника Југославије и свијета“. Акција солидарности покренута је већ у првим данима након земљотреса као племенити гест ликовних стваралаца са простора тадашње Југославије, а потом и других крајева свијета, који су одлучили да на свој начин, даровањем умјетничких дјела, пруже подршку угроженом граду. Захваљујући томе прикупљено је приближно 750 умјетнина различитих медија, што је послужило као темељ за оснивање Умјетничке галерије Бањалука, данашњег Музеја савремене умјетности Републике Српске, и чинило њен почетни фундус.

Архивску поставку изложбе потписује архивиста-информатичар Саша Ђукић (Архив Републике Српске), а умјетничку виша кустоскиња Жана Вукичевић (Музеј савремене умјетности Републике Српске). Изложбу прати обимна двојезична публикација са историјском експозицијом и расправним текстом који је написао мр Владан Вуклиш, виши архивиста и помоћник директора Архива Републике Српске, као и текстом Жане Вукичевић и каталогом одабраних дјела.

На отварању изложбе говорили су: мр Бојан Стојнић, директор Архива Републике Српске, др Сарита Вујковић, директор Музеја савремене умјетности Републике Српске и мр Владан Вуклиш, помоћник директора Архива Републике Српске. Изложбу је отворио мр Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.