Откривена биста Петру II Петровићу Његошу у Бањалуци

У дворишту Архива Републике Српске у четвртак 26. септембра 2019. са почетком у 18 часова откривена је биста Петру II Петровићу Његошу.

Бисту су открили протојереј Драган Максимовић, старјешина Храма Христа Спасистеља и Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Бесједу о Његошу одржао је академик Ранко Поповић.

На откривању бисте говорили су Бојан Стојнић, директор Архива Републике Српске и Драган Давидовић, директор Републичког секретаријата за вјере.

Биста је дар Српске православне црквене општине Бањалука граду Бањалуци, у знак захвалности за указану пажњу према Српској православној цркви за протеклих тридесетак година. Овим даром уједно обиљежава се и 800 година самосталности Српске православне цркве у чије су темеље себе уградили многи српски великани. Прије свега Свети Сава, али и Његош, колико као пјесник и државник, али и као владика.

Биста је рад једног од највећих српских вајара академика Сретена Стојановића. Идејно рјешење постамента урадио је академик Миливоје Унковић.

Послије откривања бисте Његошу отворена је изложба Државног архива Црне Горе „Документа о Његошу у црногорским и руским архивима“ у изложбеном холу Архива Републике Српске.