Поводом стогодишњице ортопедског завода у Бањалуци

У рекордно кратком времену, Удружење архивских радника Републике Српске и Архив Републике Српске успјешно су реализовали још један значајан истраживачки пројекат. Свјетло дана угледала је монографија мр Бојана Стојнића „Стогодишњица Завода за физикалну медицину и рехабилитацију Др Мирослав Зотовић Бањалука (1915–2015).

Удружење архивских радника Републике Српске и Архив Републике Српске окончали су и све послове на поставци истоимене изложбе, која ће ускоро бити представљена бањалучкој јавности.

Ортопедски завод „Марија Звијезда“‘ код Бањалуке основала је аустроугарска војна управа у септембру ратне 1915. у новосаграђеном сиротишту самостана траписта, као „причувну болницу царског и краљевског војног заповједништва у Сарајеву“, односно једини „завод за лијечење ратних немоћника за Босну и Херцеговину“.

Писани трагови о Ортопедском заводу „Марија Звијезда“ (1915–1918), односно Ортопедском заводу Бањалука (1918–1923) расути су по многим градовима, па је њихово научно истраживање било скопчано са поприличним тешкоћама, изискујући истовремено познавање језика и научно искуство. Када је у питању архивска грађа о раду Завода 1952–2015. године, ситуација је била кудикамо повољнија.

Рецензије су потписали др Ђорђе Микић и мр Владан Вуклиш.

Издавач монографије је бањалучки Завод за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, који тако на најљепши могући начин отпочиње обиљежавање свог великог јубилеја.

Захтјеван штампарски посао је више него успјешно обавила угледна бањалучка штампарија „Графид“.