„Ружа у Мећави“ у Бајиној Башти

У Бајиној Башти се од 22. до 26. маја 2024. под слоганом „Бајне разгледнице из престонице ћирилице“ одржала шеста по реду „Ћирилична баштина“, манифестација посвећена српском језику и очувању ћирилице. У реализацији ове културне, образовне и туристичке манифестације под покровитељством Општине Бајина Башта поред Установе „Култура“ и Туристичке организације „Тара-Дрина“ учествују и Матица српска, Канцеларија за младе Бајина Башта, Народна библиотека „Милош Требињац“ и Национални парк „Тара“.

У суботу, 25. маја, програм је почео на градском тргу отварањем изложбе посвећене Петру Kочићу “Ружа у мећави”, што је пропраћено и предавањем др Зорана Пејашиновића, аутора изложбе. Присутнима се испред Архива Републике Српске обратио и др Владан Вуклиш, помоћник директора. Учешће у овој манифестацији је наставак сарадње Архива Републике Српске и Историјског архива Ужице, која је интензивирана у овој календарској години, у којој Ужицу траје престижан статус престонице културе Србије.

Професор Пејашиновић се овим ријечима осврнуо на сам догађај: „Ове године манифестација носи слоган Бајне разгледнице из престонице ћирилице па је то био повод и прилика да се осврнем на етимологију и бајно име нашег града, да кажем коју ријеч о самом Кочићу, његовом животу и породици, да подсјетим шта су о његовом дјелу и језику казивали Скерлић, Андрић и други кочићолози, те да, свакако, прозборим и коју о 30-ак фотографијама које су изложене. И овај пут прича о Петровој ружи дарованој Милки при њиховом првом сусрету, ружи коју ће она у споменару чувати дословно цијели живот, изазвала је уздахе присутних дама и највећу пажњу публике…“