Отворена изложба „Слике живота“ у Добоју

У Умјетничкој галерији Центра за културу и образовање у Добоју у уторак 28. маја 2024. са почетком у 20 часова отворена је изложба „Слике живота: Фотографије Албера Кана: Приштина, Призрен, Липљан и Грачаница 1913. године“, аутора мр Марка Марковића и Горана Судимца.

На отварању изложбе говорили су Вукосава Софренић, директорица Центра за културу и образовање у Добоју, Стефан Филиповић, архивиста Aрхива Косова и Метохије и Оливера Околић, архивиста Aрхива Републике Српске. Изложбу је отворила Ведрана Ивановић, испред Градске управе у Добоју. Изложбу су употпунили и ученици Основне музичке школе „Маркос Португал“ изводећи нумере на клавиру и хармоници.

Представници Aрхива Косова и Метохије Стефан Филиповић и Aрхива Републике Српске Оливера Околић истакли су да изложба представља почетак сарадње између установа и указали на њен историјски и културни значај на чијим је фотографијама сачуван „дух времена и моменат преласка из oсманске окупације у слободу коју је са собом донијела Краљевина Србија“.

Изложба ће за посјетиоце бити отоврена двије седмице.