Бањалучка гимназија у земљотресу 1969

У издању репрезентативног струковног Удружења архивских радника Републике Српске и Архива Републике Српске објављена је књига Бањалучка гимназија у земљотресу 1969: Сјећање на Цриквеницу и Селце 1969/70, аутора и приређивача Душана Поповића и Зорана С. Мачкића. Рецензенти књиге су др Зоран Пејашиновић и др Владан Вуклиш. За графичку припрему и дизајн књиге био је задужен Ненад Савковић. Књига је обима 238 страна.

Идеја о издавању ове књиге родила се поодавно, али је њена реализација одгађана из мање или више оправданих разлога. А онда, када је крајем прошле године изложена неколицини бивших гимназијалаца, наишла је на безрезервну подршку и симпатије. Оцијењено је да су предстојећа 55-годишњица катастрофалног земљотреса и 130-годишњица оснивања Велике реалке у Бањалуци довољни поводи и прилике да се приреди једна оваква књига.

Неизмјерну помоћ у припреми књиге пружили су бивши гимназијски професори и ученици, а посебно ваља истаћи помоћ коју је пружио Музеј Града Цриквенице. Објављивање књиге финансијски су подржали Министарство просвјете и културе и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске.

Промоција књиге Бањалучка гимназија у земљотресу 1969: Сјећање на Цриквеницу и Селце 1969/70 одржаће се у Пиано бару Хотела „Босна“ у недјељу 26. маја 2024. године са почетком у 12 часова. На промоцији ће говорити др Бојан Стојнић, суиздавач и модератор, др Зоран Пејашиновић, рецензент, Душан Поповић и Зоран С. Мачкић, аутори.