„Српска африкијада“

У издању Удружење архивских радника Републике Српске, Архива Републике Српске и Међуопштинског историјског архива у Чачку објављено је фототипско издање књиге „Српска африкијада“, коју су приредили Нада Петровић и Лела Павловић, историчари и архивски савјетници.

У српској историографији мало је одредница које упућују на боравак Српске војске у сјеверној Африци током Великог рата. Један од ријетких који се бавио животом српских војника у Бизерти, у Тунису, био је Недељко П. Гиздавић, књижевник и професор, који је написао књигу „Српска африкијада“, и објавио је 1922. године у Београду, у Штампарији „Будућност“.

Књига „Српска африкијада“ представља хронику боравка и живота српске војске у Бизерти, у Тунису, током три ратне године: 1916, 1917. и 1918. То је сторија о лијечењу, опоравку, обуци и свакодневици српске војске на тлу сјеверне Африке. Послије албанске голготе, када је српска војска избила на албанско приморје, прве српске трупе укрцале су се на лађе у Драчу за Бизерту 6. јануара 1916. Био је то 10. кадровски пук Комбинованог одреда из састава Трупа нових области. После скоро три дана пловидбе, крстарица са српским војницима пристала је 9. јануара 1916. у Бизерту. Током ратних година у Бизерту су стизали не само нови и нови рањеници на опоравак, него и српски добровољци који су прошли војну обуку у истом граду. Јануара 2022. навршило се 106 година од доласка Срба у северну Африку, и тачно вијек један од објављивања књиге „Српска африкијада“.

„Српска африкијада“ је и прича о француском гостопримству у Сjеверној Африци, емоционалним ломовима рањеника, њиховој вољи да што прије оздраве и врате се на фронт. Боравак у Бизерти свакако им је олакшало фрацуско гостопримство као и гостопримство домаћег становништва. Поред лијечења, рехабилитације, војних вјежби и смотри, војници су приређивали позоришне представе у логорима и касарнама, концерте војне музике, прославе вјерских празника, изложбе српских сликара, издавали лист Напред и настојали да путем културних догађаја и других активности, изразе своје родољубље према Србији и жељу за победу непријатеља.