Седам деценија Архива

Током 19. и 20. априла обиљежен је велики јубилеј, 70 година од оснивања Архива града Бањалуке, чију традицију данас, као директни насљедник Архива Босанске Крајине, баштини Архив Републике Српске. У два дана у Бањалуци одржане су манифестације посвећене седам деценија Архива, под слоганом „70 година у служби грађана“. Првог дана, у изложбеном холу „Царске куће“, сједишту Архива Републике Српске, од 18 часова приређен је пријем званица, коктел и отварање изложбе „Архивско благо“. Сутрадан, 20. априла у 12 часова, уприличена је свечана академија у Малој вијећници Банског двора, као и отварање изложбе „Нова зграда Архива Републике Српске“.

На свечаној академији присуствовали су највиши републички званичници и многи гости. Међу њима, предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске др Радован Вишковић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и први директор Архива Републике Српске Небојша Радмановић, министар просвјете и културе у Влади Републике Српске Жељка Стојичић, министар финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић, министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске др Ален Шеранић, помоћник министра просвјете и културе у Влади Републике Српске Тања Ђаковић, предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић, предсједник Скупштине града Врања проф. др Дејан Тричковић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске академик проф. др Рајко Кузмановић, директор ЈУ Бански двор – Културни центар мр Младен Матовић, ректор Универзитета у Бањалуци проф. др Радослав Гајанин, проректор Универзитета у Бањалуци проф. др Мирослав Малиновић, декан Филозофског факултета у Бањалуци проф. др Срђан Душанић, Његова екселенција генерални конзул Републике Србије у Бањалуци Милош Вујић, Његова екселенција амбасадор БиХ у САД Бојан Вујић, Његова екселенција амбасадор БиХ у Швајцарској проф. др Боро Бронза, професори Универзитета у Бањалуци, директори и предстваници научних, просвјетних, културних, социјалних, здравствених и управних институција и организација у Бањалуци и Републици Српској, представници привредног живота Бањалуке и Републике Српске, представници медија, друге званице и некадашњи радници Архива.

Архив Републике Српске има широку, колегијалну и пријатељску сарадњу са многим архивским и културим институцијама из земље и окружења. Међу званицама и посјетиоцима манифестација, на наше највеће задовољство, било је више од 70 гостију, драгих колега, који су дошли из Државног архива Србије, Војног архива у Београду, Архива Српске православне цркве, Архива Војводине, Историјског архива Града Новог Сада, Историјског архива у Пожаревцу, Историјског архива „Тимочка крајина“ у Зајечару, Историјског архива у Ужицу, Историјског архива у Нишу, Историјског архива у Краљеву, Историјског архива у Панчеву, Историјског архива „31. јануар“ у Врању, Државног архива Црне Горе, Архива Републике Словеније, Згодовинског архива у Љубљани, Згодовинског архива у Цељу, Покрајинског архива у Марибору, Државног архива у Загребу, Државног архива у Дубровнику, Свеучилишног архива у Загребу, Државног архива Републике Сјеверне Македоније, Архива Босне и Херцеговине, Архива Федерације БиХ, Хисторијског архива у Сарајеву, Архива Унско-санског кантона у Бихаћу, Кантоналног архива у Травнику, Жупанијског архива у Широком Бријегу и Архивског одјела Брчко Дистрикта у Брчком.

На свечаној академији у Малој вијећници обратили су се предсједник Републике Милорад Додик, први директор Архива Републике Српске Небојша Радмановић, директор др Бојан Стојнић и предсједник Удружења архивских радника Републике Српске, Душан Поповић. Том приликом додијељена су и стручна архивска звања. Највише стручно звање, архивски савјетник, додијељено је др Владану Вуклишу, помоћнику директора Архива, док су звање вишег архивисте стекли Верица Јосиповић, Мирјана Иванић, Љубица Ећимовић, мр Маријана Тодоровић Билић и мр Горан Ђуран.

Свечаност је испраћена музичким нумерама у интерпретацији виолинисткиња Лидије Бојиновић и Наташе Грујиновић, које су извеле Први и Трећи став из Вивалдијеве композиције „Прољеће“. Такође, присутни су имали прилику премијерно да погледају седамнаестминутну пројекцију рестауриране три филмске траке. Ради се о архивским филмовима Александра Бојке, „Бомбардована Бањалука“ (снимљено 1944), те Рагиба Џаферовића, „Откривање Споменика палим Крајишницима“ (1961) и „Призори Бањалуке“ (1962). Филмови су рестаурирани и дигитализовани у сарадњи са Гораном Бараћем и Филмским клубом „Осмица“ из Бањалуке. Поред изложбе „Архивско благо“ аутора др Владана Вуклиша, која је приређена у „Царској кући“, посјетиоци су могли да погледају и поставку „Нова зграда Архива Републике Српске“, на којој је први пут јавно представљено идејно рјешење за нови намјенски објекат у дворишту Архива Републике Српске, уз санацију старог, историјског објекта, и уређење партера. Идјено рјешење и садржај изложбе потписују проф. др Мирослав Малиновић, уз дипломиране архитекте Мирјану Михајлицу и Анђелу Стојчић. Изложбу је ликовно обликовала и приредила Сандра Шућур, а изложбену постакву уз њу потписују и др Владан Вуклиш, који је уједно писац пројектног задатка, те др Бојан Стојнић.