Изложба поводом годишњице Новосадске рације

Изложба архивских докумената под називом „Борци за живот пред слугама смрти: Страдање лекара током Рације 1942. године“ је приређена поводом годишњице Новосадске рације. Аутори изложбе и каталога су Петар Ђурђев и Александар Ружичић. Изложба је посвећена љекарима који су своје животе изгубили у Новосадској рацији 1942. године.

Рација није била проста полицијска потјера, претресање мјеста и тражење сумњивих особа, већ масовно убијање, покољ недужних жена, дјеце, одраслих мушкараца и старих људи које је за циљ имало измјену етничке структуре и додворавање нацистичкој антисемитској политици. Масовно убијање у погрому 1942. године планирали су највиши политички и војни кругови Мађарске. Може се слободно рећи да су православни Срби са Јеврејима доживјели Вартоломејску ноћ која је трајала од 4. до 30. јанура 1942. године. Свој крвави пир мађарске јединице спровеле су у Жабљу, Чуругу, Госпођинцима, Шајкашу, Локу, Мошорину, Вилову, Гардиновцима, Тителу, Новом Саду, Србобрану и Старом Бечеју, а међу жртвама су се нашли и Јевреји из Темерина.

Међу првима су страдали свештеници, учитељи, бивши југословенски страначки прваци али и занатлије, трговци и виђенији српски и јеврејски домаћини. Ако само летимично погледамо списак убијених, видјећемо ужасавајући податак да је у року од нешто више од три недјеље убијено чак 29 љекара. Без сумње, то је био интелектуални, стручни и људски ненадокнадив губитак за Нови Сад и Шајкашку.

Историјски архив Града Новог Сада, Културни центар Новог Сада, Архив Војводине и Музеј Града Новог Сада организовањем ове изложбе желе да укажу дужни пијетет жртвама и реафирмишу сјећање на њих у општој јавности. Изложба је отворена у Културном центру Новог Сада у сриједу 25. јануара 2023. са почетком у 11 часова. Отварању изложбе су присуствовали др Бојан Стојнић, директор Архива Републике Српске и др Владан Вуклиш, помоћник директора Архива Републике Српске. Са директором Историјског архива Града Новог Сада Петром Ђурђевом договорено је гостовање ове значајне изложбе у Архиву Републике Српске у Бањалуци.