Обиљежена „Ноћ музеја у Архиву“

Иако је Међународни дан музеја (18. мај) ове, као и претходне године, усљед пандемије и епидемиолошких мјера које су на снази у многим земљама, обиљежен без традиционалне „Ноћи музеја“, Архив Републике Српске је овим поводом приредио „Ноћ музеја у Архиву“, понављајући догађај уприличен први пут у „Царској кући“ 2019. године.

Том приликом, у сарадњи са Удружењем архивских радника Републике Српске, Архив Републике Српске је у суботу 15. маја 2021. године угостио изложбу „Сакрална архитектура Бањалучке епархије на њеном садашњем простору од Миланског едикта до краја средњег вијека“. Изложбу прати истоимена фотомонографија, која је објављена прошле године. Аутори изложбе и пратеће фотомонографије су Славољуб Лукић, Бојан Вујиновић и Марко Јанковић.

Изложба је подијељена на четири цјелине: „Црквене прилике на подручју садашње Бањалучке епархије од апостолског доба до Берлинског конгреса 1878. године“, „Базилике на простору садашње Бањалучке епархије“, „Активни манастири“ и „Угашени манастири – манастиришта и црквишта“. Посјетиоци су овом приликом могли погледати и истоимени документарни филм.

Изложба је била отворена за посјетиоце од 19 до 24 часа. Она се може погледати сваким радним даном од 9 до 15 часова.

Овом догађају, одржаном у изложбеном холу „Царске куће“, присуствовао је већи број грађана који су, у складу са важећим епидемиолошким мјерама, изложбу обилазили у мањим групама.