Изложба поводом Дана Архива

Архив Републике Српске је поводом 80 година од почетка устанка против фашизма (1941–2021) и Дана Архива Републике Српске (20. априла) приредио изложбу архивских докумената „Пропаганда у Бањалуци и околини у Другом свјетском рату“.

Изложба архивских докумената „Пропаганда у Бањалуци и околини у Другом свјетском рату“ бави се пропагандом у средствима информисања, првенствено пропагандом путем штампе, летака, плаката и радија. Обзиром на комплексност историје града Бањалуке и његове околине у Другом свјетском рату, изложба је подијељена на неколико цјелина, од којих се највећа односи на усташку пропаганду, док посебне цјелине чине четничка и партизанска пропаганда. Ова изложба представља слику масовних медија и порука тог времена, које су утицале на свијест становника Бањалуке и околине.

Изложба архивских докумената „Пропаганда у Бањалуци и околини у Другом свјетском рату“ свечано је отворена у изложбеном холу Архива Републике Српске (Алеја Светог Саве 1) у уторак 20. априла 2021. са почетком у 14 часова. На отварању изложбе говорили су мр Бојан Стојнић, директор Архива Републике Српске и мр Маријана Тодоровић Билић, аутор изложбе. Изложбу је у присуству великог броја званица отворила Тања Ђаковић, помоћник министра просвјете и културе. Послије отварања изложбе уприличен је пригодан коктел у дворишту Архива Републике Српске.