Одржана промоција зборника „Усташка зверства“

Архив Војводине, Епархија Бачка и Архив Републике Српске објавили су издање „Усташка зверства: зборник докумената (1941–1942)“. Ради се о критичком издању историјске грађе настале радом њемачких окупационих органа и других ратних актера која свједочи о злочинима под НДХ, а која се чува у личном фонду Славка Одића у Архиву Војводине у Новом Саду. Грађа је првобитно сакупљена у оквиру досијеа истоименог наслова „Усташка зверства“ (Ustascha­-Greueltаten) који је формиран у њемачким полицијским окупационим структурама у Београду. Уредници издања су архивски савјетник Весна Башић и архивиста Александар Бурсаћ, док је др Милан Кољанин приређивач и аутор уводне студије.

Издање је у четвртак, 12. новембра 2020. у 19 часова промовисано у Бањалуци, у Великој сали ЈУ Бански двор – Културни центар.

На промоцији су говорили Бојан Стојнић, директор Архива РС, Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, као представници издавача, а уз њих су издање представили публици бањалучки историчари Владан Вуклиш и Зоран Пејашиновић. Предвиђено гостовање приређивача, др Милана Кољанина, није се могло реализовати. Због епидемиолошких мјера, издање је представљено пред ограниченим бројем присутних у публици.

Увод у издање кроз говор о сарадњи два архива дао је Бојан Стојнић. Опис процеса настанка књиге, од откупа документације – будућег личног фонда Славка Одића – до откривања њеног значаја, те потоње систематизације, превођења и објављивања, дао је Небојша Кузмановић у свом обраћању, током кога је говорио и о општем значају ове публикације, као и о плановима за пратеће пројекте и могуће преводе на стране језике. Владан Вуклиш говорио је о историјском контексту у којима су настајали, сакупљани, чувани (или уништавани) и систематизовани списи који свједоче о ратним злочинима у Другом свјетском рату, с посебним освртом на подручје Бањалуке и Босанске Крајине. Вуклиш је, такође, говорио и о самом Славку Одићу и његовој ратној и послијератној каријери. У закључном обраћању Зоран Пејашиновић је дочарао документарни садржај зборника кроз неколико потресних примјера.

Јутро пред промоцију, а поводом објављивања и промоције зборника у Бањалуци, у Јутарњем програму РТРС гостовали су директори Стојнић и Кузмановић.