Изложба „Мумија“ у Добоју

Дана 16. јула 2020. године (четвртак) у 13 часова у галерији Центра за културу и образовање у Добоју (Улица кнеза Лазара бр. 6) биће отворена изложба „Мумија: Из збирке Момчила Вуковића Бирчанина“ аутора Жељка Марковића, директора Историјског архива у Ужицу. Изложба је приређена у сарадњи Центра за културу и образовање, Архива Републике Српске, Удружења архивских радника и Историјског архива у Ужицу.

Изложба „Мумија“ настала је на основу збирке Момчила Вуковића Бирчанина, приватног секретара краља Петра II Карађорђевића. Како пише београдска Политика (11. 10. 2019):

Са далеких Канарских острва пут до Ужица превалили су документи, слике, белешке с појединостима из живота краља Петра Другог Карађорђевића, трагичне личности наше историје. Некад их је брижљиво прикупљао и у изгнанству чувао краљев приватни секретар Момчило Вуковић Бирчанин. Да би пре две године на Канарима до тих ретких факата дошао и сада их пред нашу јавност изнео директор ужичког Историјског архива Жељко Марковић.

Изложба ће трајати до 22. јула 2020. године.

Због садашње пандемије, отварање изложбе усклађено је са важећим епидемиолошким мјерама (ограничен број присутних у просторији, обавезна дистанца и маске за лице). Молимо све оне који долазе да погледају ову занимљиву изложбу да се придржавају прописаних мјера.