Промоција двије књиге и нова изложбена поставка

У сарадњи са Архивом Српске православне цркве из Београда и Удружењем архивских радника Републике Српске, а поводом полагања камена темељца и освећења темеља руско-српског храма у Бањалуци посвећеног цару мученику Николају II Романову и његовој породици, Архив Републике Српске издао је двије књиге и приредио изложбу архивских докумената.

Књиге су промовисане 17. септембра 2018. у Малој вијећници Банских двора. Књигу др Радована Пилиповића „Српска православна црква и руска емиграција (1920–1940)“ промовисао је др Горан Латиновић, а књигу Зорана С. Мачкића „Из Родине у Бањалуку. Руска емиграција у Бањалуци“ др Боривоје Милошевић.

Изложбу „Српска православна црква и руска емиграција (1920–1940), чији је аутор директор Архива Српске православне цркве др Радован Пилиповић, отворио је у Великом изложбеном салону Банских двора предсједник Републике Српске Милорад Додик. Он је изразио задовољство што ову значајну изложбу отвара у дану када су освештани темељи будућег руско-српског храма и духовно-културног центра у Бањалуци.

Отварању изложбе присуствовали су први директор Архива Републике Српске и први предсједник Удружења архивских радника Републике Српске Небојша Радмановић, генерални конзул Републике Србије у Бањалуци Владимир Николић, министар науке и технологије Републике Српске Ален Шеранић, помоћница министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић и бројни други угледни гости.

Покровитељ два издавачка и изложбеног пројекта је предсједник Републике Српске Милорад Додик, а пријатељи Амбасада Руске Федерације у БиХ, Републички секретаријат за вјере, Компанија „Боксит“ Милићи, Предузеће за гасне пројекте „ГАС-РЕС“ Бањалука, ЗП „Хидроелектране на Врбасу“ Мркоњић Град и Комерцијална банка АД Бањалука.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *